Voor zorgaanbieders/-professionals zijn er 5 goede redenen om aandacht te besteden aan patiƫnten in de overgang:

  1. Gemiddeld zijn alle vrouwen van 45 in de overgang, eventuele klachten waar ze zich mee bij u melden kunnen dus heel goed gewoon gerelateerd zijn aan die levensfase.
  2. Als u te weinig kennis heeft van de overgang en de daarmee samenhangende symptomen en klachten, zult u de klachten niet herkennen en wellicht een onvolledige diagnose stellen.
  3. Een onvolledige diagnose leidt niet tot een adequate begeleiding of behandeling. Een voorbeeld: symptomen van burn-out, depressie en de overgang lijken erg op elkaar, maar de begeleiding en behandeling verschilt nogal.
  4. Uit de praktijk van gespecialiseerde gynaecologen en BIG-geregistreerde verpleegkundig overgangsconsulenten blijkt dat vrouwen vaak jarenlang rondlopen met onbegrepen en onbehandelde klachten; dat leidt ertoe dat ze er onnodig ernstig aan toe zijn als ze eindelijk de juiste weg weten te vinden.
  5. Vrouwen lopen meer risico op hart- en vaatziekten en op botontkalking als ze niet weten wat de sterk lagere oestrogeenproductie veroorzaakt en niet doen wat nodig is om vitaal en gezond te leven en te werken in en na de overgang. Uit onderzoek blijkt bovendien een sterk negatieve samenhang tussen overgangsklachten en werkvermogen; ongeveer 30% van het verzuim bij deze groep medewerkers lijkt samen te hangen met de overgang

  Overgangsproof worden? Wij helpen graag!